Acht Nederlandse bedrijven, waaronder In-pact, verbonden aan de stichting The Holland Safety & Security Association (THSA) hebben de krachten gebundeld en zijn gekomen tot de realisatie van een demonstratieproject in Colombia in maart 2015. Ondanks verwachte en onverwachte tegenslagen kan gesproken worden van een succesvolle Nederlandse actie in het Zuid-Amerikaanse land. In 2013 heeft THSA, onder leiding van In-pact, een onderzoek gedaan waaruit bleek dat het veiligheidsbewustzijn in Colombia in algemene zin onvoldoende geregeld is met het gevolg dat er schade ontstaat.

We hebben het dan niet alleen over de drugshandel, maar ook over veilig werken, brandveiligheid en opslag gevaarlijke stoffen.

Het project

Het onderzoek heeft geleid tot een demonstratieproject in Colombia waarin Nederlandse diensten en producten werden gepresenteerd met als doel de toepasbaarheid hiervan voor de maatschappelijke veiligheid in Colombia te toetsen. Het demonstratieproject vond in maart 2015 plaats en had een voorbereidingstijd van ruim een jaar. In dit jaar werden in zes fraai ingerichte twintig voet containers, acht concepten en producten gericht op opsporing en brandveiligheid in Nederland gebouwd en deels ingericht, naar Colombia verscheept en aldaar geassembleerd en afgebouwd.

Barranquilla en CartagenaIMG 3183e uitsnede

De eerste demonstratieweek vond plaats op het plein Plaza de la Paz tegenover de kathedraal in Barranquilla. In aanwezigheid van de lokale overheden werd de week officieel geopend door Koen Sizoo, hoofd Economische Zaken van de Nederlandse Ambassade in Bogotá.
De tweede demonstratieweek vond plaats op de marinebasis in Cartagena.

In-pact

In-pact presenteerde zich als control-room integrator met een container waarin een volledig operationeel control-room systeem was ingericht. Enkele belangrijke functionaliteiten die daar werden gedemonstreerd waren: een incidentregistratiesysteem, het geografisch track en tracing systeem en live streaming van mobiele audio en videobeelden vanuit voertuigen, personen en drones.    Colombia 8

Bijzonder aan dit project was ook het feit dat de gepresenteerde producten in de vorm van apparatuur, systemen, speurhonden en containers zijn overgedragen aan Colombiaanse partijen. De door de Nederlandse firma K10 gedemonstreerde honden (speurhonden, explosieven detectie honden, antiterreur honden en drugs detectie honden) zijn overgedragen aan de Nationale Kustwacht van de Colombiaanse Marine in Cartagena, de brandweer maakt reeds gebruik van de brandweertraining container van DOTES.

Belemmeringen

Wanneer je een project start in een land met een andere cultuur kom je ook de nodige hobbels tegen. Van te voren was al wel bekend dat er in Colombia sprake is van een flinke bureaucratie. Hier liep THSA dan ook tegenaan; het invoeren van de containers was een langdurig en omslachtig traject waar vele formulieren en stempels bij nodig waren. En dat morgen niet altijd ook daadwerkelijk morgen betekent in andere culturen is bekend maar toch lastig voor de Nederlanders. Uiteraard waren er ook de onverwachte tegenslagen. De materialen zijn zoveel mogelijk aangekocht in Colombia. Dit was echter niet altijd even simpel. Waar vind je pijpleidingen voor de brandbestrijdingscontainer in de juiste maat? En de levertijd van bijvoorbeeld simpele kabeltjes voor de computer bleek wel heel erg lang te zijn. En als de geplande locatie voor de containers, die op dat moment al onderweg waren, niet geschikt blijkt te zijn dan wordt het echt spannend. Gelukkig kon met behulp van de inmiddels ontstane contacten snel een oplossing worden gevonden.

Succes

Het project was een succes. In Colombia heeft men geconstateerd dat er iets moet gaan gebeuren en dat de Nederlandse aanpak geschikt is of geschikt gemaakt kan worden. Het denken over veiligheid begint in Colombia vorm te krijgen en er zijn veel duurzame contacten ontstaan tussen THSA en de Colombiaanse overheden. De Colombiaanse pers was onder de indruk van de Nederlanders. Verschillende kranten zoals El Tiempo en ADN Barranquilla, Economía Cartagena schonken aandacht aan het initiatief. De Colombiaanse nationale televisie wijdde hier zelf een item van 15 minuten aan.

Academie

Voor de lange termijn wordt er gekeken naar het opzetten van een multidisciplinaire Academie gericht op het opleiden van professionals werkzaam in het veiligheidsdomein. De academie kan naast professionalisering tevens werkgelegenheid bieden aan de Colombiaanse bevolking. THSA zal Colombia verder ondersteunen bij de opzet van een trainingscentrum.

Deelnemers THSA:
Aerialtronics (drones), DAEL (vrachtscanning), DOTES (brandbestrijding), In-pact (control-rooms), K10 (speurhonden), SecureOne (voertuigscanning), TEDAS (geografische systemen), Zepcam (audio/video live streaming).

"De GHOR is het voorbeeld van een goed werkende netwerk-organisatie binnen de OOV-sector."

John Rassin
Senior adviseur